Бордо бојата за нас има врска со земјените тонови и е архитектонски интересен акцент, а е многу пријатен за око дури и за клиенти кои не се љубители на бои и експериментирање. – Разговор со Space Drafts Studio од Србија

,,Бордо бојата за нас има врска со земјените тонови и е архитектонски интересен акцент, а е многу пријатен за око дури и за клиенти кои не се љубители на бои и експериментирање." - Разговор со Space Drafts Studio од Србија

Space drafts studio е младо интерактивно мултидисциплинарно студио на српската архитектонска сцена, основано од архитектката Леа Павловиќ. Студиото се стреми кон модерни технологии и процеси на дизајнирање, како и автентични, современи резултати кои вклучуваат иновативни материјали, парчиња мебел и целокупниот амбиент. Во исто време, студиото се стреми кон голема креативност, која создава особено креативни простори дури и од наједноставните елементи.

М: Вие имате препознатлив стил, користење на бордо боја во некој елемент или детаљ, од каде доаѓа ваквата енергија? 

Нашиот дизајн е прилагодлив на потребите на нашите клиенти, но нашата интуиција често природно нè води до воведување на различни бои и експериментирање, а со тоа добиваме вистински автентични резултати. Портокаловите, црвените, сините и бордо боите се нешто што успева да биде примамливо дури и за клиентите кои сакаат топол неутрален дизајн. Посебно бордо бојата за нас има врска со земјените тонови и е архитектонски интересен акцент, а е многу пријатен за око дури и за клиенти кои не се љубители на бои и експериментирање.

M: Колку просторот кој што го уредувате влијае на одлуките кои го правите во уредувањето или секогаш почнувате со ваш стил, па потоа се прилагодувате на просторот? 

За нас процесот на дизајнирање е многу промислена активност, во која се стремиме дадениот простор да го искористиме максимално во функционална смисла, да биде во согласност со капацитетот на просторот, како и со потенцијалот за интересни “агли“. И самиот дизајн е спонтан процес, во кој додаваме уште еден слој на креативност на сè што е дизајнирано, и секогаш е инспириран од потребите и контекстот на клиентот, а нашата тенденција да ги истакнуваме боите или интересните детали исто така доаѓа спонтано.

M: Објаснете ни го процесот при разговор со клиент, како успевате или не успевате да ги убедите клиентите за да го прифатат вашиот дизајн? 

Луѓето кои нè вработуваат најчесто нè избираат во однос на нашата работа и морам да признаам дека често имаме среќа со многу креативни и отворени клиенти. Отворени сме и за желбите на клиентот и на почетокот одлично комуницираме каква е нивната слика за просторот и се трудиме да го произведеме и надградиме. Доколку имаат желба да променат нешто, секогаш добиваме нови интересни идеи кои се во склад со нашите аспирации во архитектурата и се создава подеднакво квалитетен простор и дизајн.

Доколку има проблем со буџетот, се потпираме на нашата креативност и веруваме дека секогаш има нови идеи кои не мора да бидат скапи, но можат да бидат многу креативни. Се трудиме во секој буџет да најдеме доволно креативна идеја која ќе го воодушеви клиентот. За да го постигнеме тоа задоволство, се трудиме прецизно да комуницираме со клиентот и да ја запознаеме неговата/нејзината личност и потребите во однос на кои ја применуваме креативноста.

M: Колку рендерирањето игра важна улога во вашите проекти? Кога започнувате со 3д моделирање, на почетокот, во средината или на крајот? Појаснете ни го вашиот процес…

Работењето во 3D програми е многу важен дел од процесот за нас. Тоа е алатка за манифестирање на сите идеи и дополнителна надградба на се што замислуваме, како и многу корисна алатка за убедување на клиентите во нивните идеи. Сликата што ја презентираме е најубедлива за клиентите во нашите идеи и се трудиме да ги направиме на високо ниво.
Веруваме дека дизајнот што често го правиме бара многу убедлива слика. Доколку квалитетот на нашите рендери беше помалку реален и амбиентален, веројатно некои од нашите клиенти нема да ја видат вредноста на одредени елементи во проектот или дури и на целата идеја.
Не мислиме дека тоа е секогаш потребно за сите проекти, особено ако има доверба во ангажираниот архитект. Но, тоа е она кон што се стремиме во ентериерите, 3D е многу важна алатка, бидејќи покажува дека секој детал придонел за амбиентот и клиентот ќе размисли дали да го промени.Секако, 3D е дополнителен елемент покрај суштинска основа и познавање на дизајн, конструкции, материјали.…
Во исто време, 3D приказот ни дава и дополнителен простор за истражување на проектот, така што нашиот работен тек изгледа вака:
Првиот чекор се 2Д цртежите – истражување во функционална смисла и основниот дизајн на проектот, потоа работа и понатамошно истражување во 3Д програми каде го дизајнираме секој детал и избираме материјали и елементи на дизајнот, а подоцна сето тоа го враќаме назад во 2Д цртежи и да се интегрираат во еден цел проект.

Навистина црпиме инспирација од некои секојдневни работи, сакаме различни текстури, но и многу едноставни материјали и минималистички детали и сето тоа спонтано го внесуваме во нашите дизајни. Ние сме опседнати и со ретки тропски растенија, па ги користиме како детали кои даваат добар ефект на проектот, бидејќи некои од растенијата се непознати за луѓето и тоа придонесува за ефектот wow.

можеби ќе те интересира