Имајќи предвид колку нови програми се појавуваат и за колку од нив се бара знаење од работодавци, со сигурност вреди да се вложува во професионално надградување

Вјоса Сарачини е наша студентка која ја посетуваше обуката за Autodesk Bim Revit. Вјоса е млада, перспективна архитектка на која и доверивме да ги води live интервјуата од Инстаграм профилот на МЕЛЕЕМ каде ќе се разговара со неколку архитекти на различни теми (Stay tuned…).

Со неа поразговаравме за нејзното искуство со Revit, дали го користи и колку и помогнало знаењето од обуката. Споделуваме и неколку фотографии од нејзиниот завршен проект. Great job!

Вјоса, успешно ја заврши обуката за BIM Revit на МЕЛЕЕМ. Кој дел од обуката/ материјалот ти беше најинтересен, а кој најпредизвикувачки? 

Бидејќи имам работено со 3D програма претходно, во глобала совладувањето не беше тешко, но секако беше предизвикувачки да се научат командите и начинот на работа исто и сите детали кои се потребни за изработка на проект.

Дали го користиш софтверот откако ја заврши обуката? 

Веднаш по завршување почнав да ги прецртувам некои проекти во Revit, бидејќи сакав да работам без помош и да видам за колку време би можела да цртам. Но оттогаш, поради работни причини, не сум го користела веќе подолго време, иако гледам како да се вратам на секојдневно негово користење.

На кој начин ти помогна обуката за BIM Revit? 

Дефинитивно во учење на оваа програма. Сакав да се надградам со ново знаење и тоа дефинитивно го успеав со оваа обука. Но исто така и ми помогна во имајќи можност моите проекти и протфолио да ги надградам и направам да изгледаат професионални и попривлечни. Долго време сакав да почнам да ја користам, но немав знаење и не знаев каде да се пријавам за обука. Кога видов дека МЕЛЕЕМ организира, веднаш се пријавив.

Зошто ја избра токму оваа обука? 

Имајќи претходно искуство со друга обука, знаев дека сигурно ќе научам нешто за кратко време, така да немав причина зошто да не се пријавам за обуката. И секако, на крајот тоа ми се исплати.

Сметаш ли дека е важно да се вложува во неформално дополнително оразование за да се има успешна кариера во областа на архитектурата? 

Искрено, да. Имајќи предвид колку нови програми се појавуваат и за колку од нив се бара знаење од работодавци, со сигурност вреди да се вложува во професионално надградување. За жал на факултет се нема можност да се научат сите можни програми, така да дел од таа одговорност останува на самите нас да се подобриме ако сакаме. Особено е од голема помош кога имаме тукашни обуки на располагање, така да кој може да ги искористи, верувам дека би имал голем допринос од тоа.

Запиши се и ти на 10 дневна напредна обука за BIM Revit во следната зимска група која почнува од 7ми февруари 2022.

Пријави се најдоцна до 25ти јануари и искористи го празичниот попуст – цена 12.000 денари.