Премногу е битно градење на самиот себеси и интересно е бидејќи не можеш да стигнеш некој лимит

Александар Котевски е трета година студент по внатрешна архитектура и беше дел од нашата обука за Autodesk BIM Revit. 

Тој ни сподели зошто во последниве неколку години е фокусиран на посетување на курсеви и работилници и ни раскажа какво е неговото искуство со факултетот. Александар е одличен пример дека новите генерации на архитекти размислуваат неколку чекори понапред и се трудат што повеќе да ги прошират своите знаења. Во прилог на интервјуто споделуваме неколку негови цртежи. 

Александар, откако ја заврши обуката за  BIM Revit на МЕЛЕЕМ Скопје, можеш ли да ни кажеш кој дел од обуката/ материјалот ти беше најинтересен, а кој најпредизвикувачки? 

Искрено проектот мислам дека беше интересен за почетници бидејќи поминавме низ доста алатки, во исто време научивме како да направиме еден проект од почеток до крај. Немав некој предизвикувачки дел, требаше само континуирана работа за да се запамтат алатките. Најинтересно мислам дека беше изборот на куќи, малку се вративме во историјата да ги разгледаме старите градби.

Зошто ја избра баш оваа обука? 

Барав на интернет некоја обука за овој пргорам, отворив Инстаграм и случајно ми излезе вашиот профил. Го отворив, разгледав, видов шанса и одлучив да се запишам, секогаш сум за учење нешто ново.

Дали сметаш дека е неопходно да се вложува во неформално дополнително оразование за да се има успешна кариера во областа на архитектурата? 

На оваа тема, посебно во нашава држава може да се зборува цел ден, за жал. Одговорот е да, и тоа големо да. Веќе сум при крај со дипломирање и искено во овие 3 години учење јас мислам дека повеќе работи имам научено од интернет, муабети и гледање на работи низ светот отколку од факултетот. Студирам внатрешна архитекура и да кажеме од 20 предмети можеби 5 биле интересни/поврзани со смерот и мислам дека тоа е смешно. Некако како да евалуираат погрешни работи и одвај чекам да се тргнам од факлутетот. Кај нас проблемот е што сите викаат тапа е ова, тапа е она, ама никој не пренесува на луѓето што ги смислиле предметите и програмите за самите нив и очекуваат дека магично некако ќе се смени тоа, а се знае кај нас како одат тие процедури, не смее никој ништо да каже затоа што ќе биде казнет или опоменат на некој начин. Излегов надвор од тема ама морав да се искажам затоа што мора некаква промена да почне. Поентата ми беше дека е премногу битно градење на самиот себеси и интересно е бидејќи не можеш да стигнеш некој лимит, има подобрување во секој аспект во животот. Затоа пробувам овие години да слушам секакви курсеви, работилници и такви некои работилници зашто знам дека ќе бидат корисни за во иднина.

Ти благодариме на искрениот одговор. Кажи ни дали почна да го користиш Revit откако ја заврши обуката? 

Го немам користено програмов од обуката, ама ако го пуштам утре, сигурно ќе ми се вратат во меморија работите кои ги учевме, така да тоа е добар знак.

Моментално се фокусирам на 3Ds Max, сакам да го совладам тој програм па потоа ќе се посветам повеќе на Revit, зашто мислам дека е стварно корисен иако на пример на факултет не ни го бараат и никој не го спомнува, а во светот како што имам видено, го бараат многу.

Има ли  нешто што не те прашавме, а сакаш да го споделиш?

Продолжете да бидете cool страница, се надевам ќе се видиме на вашата работилницата.

Thanks, we promise we will!

Запиши се и ти на 10 дневна напредна обука за BIM Revit во следната зимска група која почнува од 7ми февруари 2022.

Пријави се најдоцна до 25 јануари и искористи го празичниот попуст од 12.000 денари.