,,Неоптималноста и некреативноста на најактуелните просторни интервенирања на кои сум сведок, истовремено ме мотивира и демотивира” – Интервју со Никита Врцкоска

Интервју со Никита Врцкоска

Кажи ни нешто повеќе за себе, со што се занимаваш, кои се твоите интереси?

Студентка сум во трета година на Архитектонски Факултет Скопје.

Што те мотивира да учиш постојано?

Неоптималноста и некреативноста на најактуелните просторни интервенирања на кои сум сведок, истовремено ме мотивира и демотивира.

Зошто го одбра Photoshop?

Полесен и поефикасен начин за постигнување на соодветна естетика.

На кој друг начин се едуцираш и го надополнуваш твоето знаење во полето на архитектурата?

Моментално главен извор на едукација ми е факултетот, придружуван од различни форуми на архитектонски студија и организации, кои ме запознаваат со тековните современи начини, процеси и концепти.

Што ти беше најинтересно на обуката, а што беше најголем предизвик да се совлада?

Генерално многу лесно и информативно, спакувано во пакет лесен за совладување.

Омилени архитекти (домашни и странски)?

Bjarke Ingels Group (BIG), MVRDV architects, Peter Zumtor, Oscar Niemeyer, Јанко Константинов.