РАЗМИСЛИ ЗА ГРАДОТ

“Мислам дека за запознавање на секој град ни е потребно “гледање со срцето”.” – Разговор со Викторија Богданова

Викторија Богданова е поет и архитект, посветена на создавање и споделување на поемо-цртања, како процесуални и аналитични инструменти во архитектонското и урбанистичкото истражување низ проектирање. Нејзината педагошка пракса се развива околу четиригодишното искуство како надворешен асистент на Архитектонскиот факултет во Скопје, едногодишно искуство како коментор на работилница и консултант на семинар на Архитектонскиот факултет во Љубљана и една година како независен ментор на индивидуални сесии за поемо-цртање. Е една од коосновачите на Archi | Contemplatives, платформа за пишување, цртање и техники за mindfulness во архитектонско проектирање. Прочитајте за што разговаравме.

РАЗМИСЛИ ЗА ГРАДОТ

,,Инспирацијата доаѓа од секаде, тоа зависи од тебе колку си “буден“ и колку и кој дел од секојдневието знаеш да го украдеш за да го пренесеш во твојте дела.” – Разговор со Давор Кешќец

Давор Кешќец е млад артист од Скопје кој развива сопствен стил, длабоко инспириран од поп-артот и рокенролот кои се културни феномени на тотално различна ера. Го прашавме неколку прашања, прочитајте во текстот…

РАЗМИСЛИ ЗА ГРАДОТ

,,Улиците ги доживувам како крвотокот на градот, без кој нема да има ништо од градскиот живот, сè почнува и завршува таму.” – Разговор со Андреј Јосифовски​​​

Андреј Јосифовски е творец од Белград, кој се бори културата и уметноста да добијат место во општеството кое што треба да го имаат, со главна цел: општеството да стане похумано и подобро. Тој ни привлече внимание со неговите уметнички дела во јавен простор. Го прашавме неколку прашања, прочитајте во текстот…

РАЗМИСЛИ ЗА ГРАДОТ

,,Содржините поврзани со овој град се доминантни, па така го креирав хаштагот #ГрадотСоВкусНаСимит.” – Разговор со Роберт Крстевски​

Роберт Крстевски е личност што има интерес кон сите уметности, но најголем кон фотографијата. Па така близу деценија го води неговиот блог www.robertkrstevski.blogspot.com. Во почетокот споделувал само фотографии, но потоа воведол нови содржини и нови рубрики. Го прашавме неколку прашања, прочитајте во текстот… 

РАЗМИСЛИ ЗА ГРАДОТ

Кои познати згради во светот биле резултат на интернационален архитектонски конкурс?

Архитектонските конкурси играат клучна улога во обликувањето и влијанието врз одлуките донесени во градот од различни причини. Тие обезбедуваат простор за архитектите, урбанистите и градските власти да направат информирани и иновативни избори кои на крајот влијаат на развојот и целокупната благосостојба на урбаната средина. Еве неколку клучни причини зошто конкурсите за архитектура се важни за донесување одлуки во градот:

РАЗМИСЛИ ЗА ГРАДОТ

Зошто архитектонските конкурси се важни за правилен развој на еден град?

Архитектонските конкурси играат клучна улога во обликувањето и влијанието врз одлуките донесени во градот од различни причини. Тие обезбедуваат простор за архитектите, урбанистите и градските власти да направат информирани и иновативни избори кои на крајот влијаат на развојот и целокупната благосостојба на урбаната средина. Еве неколку клучни причини зошто конкурсите за архитектура се важни за донесување одлуки во градот:

РАЗМИСЛИ ЗА ГРАДОТ

Како архитектонските конкурси можат да ја унапредат кариерата на младите архитекти?

Архитектурата е поле кое напредува како резултат на иновации, креативност и извонредност на дизајнот. За амбициозни архитекти, патувањето за воспоставување успешна кариера во оваа индустрија може да биде високо конкурентно и предизвикувачко. Еден начин на кој архитектите можат да се истакнат и да имаат значително влијание врз нивните кариери е со учество на конкурси за архитектура. Во овој блог, ќе ја истражиме важноста на натпреварите во архитектурата и како тие можат да ја поттикнат кариерата на архитект до интернационални размери.

РАЗМИСЛИ ЗА ГРАДОТ

Просторот, во овие 8-9 години каде што живеам во градов, тековно еволуира, нешто во добар правец, нешто во правец на пребрза и преголема урбанизација, но јас се чувствувам само како набљудувач и уживам во се што ме опкружува. – разговор со Марио Манески

Марио е роден во Кичево, во 1995 година, израснат во угостителско семејство, со голема пасија за комуникација, креирање, добар дизајн, убави велосипеди, автомобили, мотори, облека, парчиња мебел, ајвар, салати, добро кафе, и најважно – уживање во животот. Комбинација сум од неколку различни правци – вели Марио, почнувајќи од угостителство, заедно со кулинарство, продолжувајжи со креаторство – цртање на платна и уживање во фотографирањето, а како трето, почитувач – и во иднина, би сакал да бидам и колекционер на фините креации од светот на велосипедизмот, автомобилизмот, мотоциклизмот… Прочитајте за што разговаравме.

РАЗМИСЛИ ЗА ГРАДОТ

Бордо бојата за нас има врска со земјените тонови и е архитектонски интересен акцент, а е многу пријатен за око дури и за клиенти кои не се љубители на бои и експериментирање. – Разговор со Space Drafts Studio од Србија

Space drafts studio е младо интерактивно мултидисциплинарно студио на српската архитектонска сцена, основано од архитектката Леа Павловиќ. Студиото се стреми кон модерни технологии и процеси на дизајнирање, како и автентични, современи резултати кои вклучуваат иновативни материјали, парчиња мебел и целокупниот амбиент. Во исто време, студиото се стреми кон голема креативност, која создава особено креативни простори дури и од наједноставните елементи.

РАЗМИСЛИ ЗА ГРАДОТ

На неверојатен начин се испреплетени елементите на модерното со традиционалното градејќи еден вид на хармонија, не обидувајќи се да се натпреваруваат меѓусебно – Разговор со Елена која е на патување во Јапонија

Елена Зареска студира архитектура на Архитектонскиот Факултет во Скопје. Таа од детство го има развивано интересот кон Јапонската култура, архитектура, анимација, книжевност и уметничката сцена. Нејзиниот татко ги завршил своите магистерски студии во 90тите во Јапонија, па така дополнително имала влијание преку неговите прикаски за време на растењето. Разговаравме малку со нејзе околу Јапонија и еве што ни кажа…

РАЗМИСЛИ ЗА ГРАДОТ

Трансформативното влијание на спортските простори на отворено врз нашиот град

Нашиот град е раздвижен од живот и не е тајна дека сите ние се стремиме да одржуваме поздрав начин на живот. Меѓутоа, среде бетонската џунгла, честопати копнееме по освежувачките отворени и зелените површини. Тоа е местото каде што спортските сали на отворено влегуваат во игра. Овие фитнес центри на отворено никнуваат низ градот, носејќи бројни придобивки не само за поединци, туку и за нашиот град како целина.

РАЗМИСЛИ ЗА ГРАДОТ

Како учиме да го сакаме центарот на градот Скопје

Сите ние кои што сме родени, пораснати, образовани и дел од нас и работиме во Скопје, сме се нашле себеси во даден момент од животот на раскрсница, поставувајќи си го следното прашање : Да го напуштиме овој град или да му дадеме уште една шанса? За време на поминување на повеќе вакви раскрсници низ текот на животот, се бориме во константно наоѓање позитивни аспекти од нашиот град. Тежнеејќи кон скриената убавина, среќа и задоволство, почнавме да гледаме убавина и во навидум несовршените аспекти на нашиот град како: дупки на улица, дупки на фасада, нервозни возачи, недоволни пешачки патеки,… Во овој текст решивме да напишеме како ние почнавме да го романтизираме нашиот град, Скопје.

РАЗМИСЛИ ЗА ГРАДОТ

Романтизирање на нашиот град Скопје

Сите ние кои што сме родени, пораснати, образовани и дел од нас и работиме во Скопје, сме се нашле себеси во даден момент од животот на раскрсница, поставувајќи си го следното прашање : Да го напуштиме овој град или да му дадеме уште една шанса? За време на поминување на повеќе вакви раскрсници низ текот на животот, се бориме во константно наоѓање позитивни аспекти од нашиот град. Тежнеејќи кон скриената убавина, среќа и задоволство, почнавме да гледаме убавина и во навидум несовршените аспекти на нашиот град како: дупки на улица, дупки на фасада, нервозни возачи, недоволни пешачки патеки,… Во овој текст решивме да напишеме како ние почнавме да го романтизираме нашиот град, Скопје.