РАЗМИСЛИ ЗА ГРАДОТ

,,Улиците ги доживувам како крвотокот на градот, без кој нема да има ништо од градскиот живот, сè почнува и завршува таму.” – Разговор со Андреј Јосифовски​​​

Андреј Јосифовски е творец од Белград, кој се бори културата и уметноста да добијат место во општеството кое што треба да го имаат, со главна цел: општеството да стане похумано и подобро. Тој ни привлече внимание со неговите уметнички дела во јавен простор. Го прашавме неколку прашања, прочитајте во текстот…

РАЗМИСЛИ ЗА ГРАДОТ

,,Содржините поврзани со овој град се доминантни, па така го креирав хаштагот #ГрадотСоВкусНаСимит.” – Разговор со Роберт Крстевски​

Роберт Крстевски е личност што има интерес кон сите уметности, но најголем кон фотографијата. Па така близу деценија го води неговиот блог www.robertkrstevski.blogspot.com. Во почетокот споделувал само фотографии, но потоа воведол нови содржини и нови рубрики. Го прашавме неколку прашања, прочитајте во текстот… 

РАЗМИСЛИ ЗА ГРАДОТ

Кои познати згради во светот биле резултат на интернационален архитектонски конкурс?

Архитектонските конкурси играат клучна улога во обликувањето и влијанието врз одлуките донесени во градот од различни причини. Тие обезбедуваат простор за архитектите, урбанистите и градските власти да направат информирани и иновативни избори кои на крајот влијаат на развојот и целокупната благосостојба на урбаната средина. Еве неколку клучни причини зошто конкурсите за архитектура се важни за донесување одлуки во градот:

РАЗМИСЛИ ЗА ГРАДОТ

Зошто архитектонските конкурси се важни за правилен развој на еден град?

Архитектонските конкурси играат клучна улога во обликувањето и влијанието врз одлуките донесени во градот од различни причини. Тие обезбедуваат простор за архитектите, урбанистите и градските власти да направат информирани и иновативни избори кои на крајот влијаат на развојот и целокупната благосостојба на урбаната средина. Еве неколку клучни причини зошто конкурсите за архитектура се важни за донесување одлуки во градот:

РАЗМИСЛИ ЗА ГРАДОТ

Како архитектонските конкурси можат да ја унапредат кариерата на младите архитекти?

Архитектурата е поле кое напредува како резултат на иновации, креативност и извонредност на дизајнот. За амбициозни архитекти, патувањето за воспоставување успешна кариера во оваа индустрија може да биде високо конкурентно и предизвикувачко. Еден начин на кој архитектите можат да се истакнат и да имаат значително влијание врз нивните кариери е со учество на конкурси за архитектура. Во овој блог, ќе ја истражиме важноста на натпреварите во архитектурата и како тие можат да ја поттикнат кариерата на архитект до интернационални размери.

РАЗМИСЛИ ЗА ГРАДОТ

Просторот, во овие 8-9 години каде што живеам во градов, тековно еволуира, нешто во добар правец, нешто во правец на пребрза и преголема урбанизација, но јас се чувствувам само како набљудувач и уживам во се што ме опкружува. – разговор со Марио Манески

Марио е роден во Кичево, во 1995 година, израснат во угостителско семејство, со голема пасија за комуникација, креирање, добар дизајн, убави велосипеди, автомобили, мотори, облека, парчиња мебел, ајвар, салати, добро кафе, и најважно – уживање во животот. Комбинација сум од неколку различни правци – вели Марио, почнувајќи од угостителство, заедно со кулинарство, продолжувајжи со креаторство – цртање на платна и уживање во фотографирањето, а како трето, почитувач – и во иднина, би сакал да бидам и колекционер на фините креации од светот на велосипедизмот, автомобилизмот, мотоциклизмот… Прочитајте за што разговаравме.

РАЗМИСЛИ ЗА ГРАДОТ

Бордо бојата за нас има врска со земјените тонови и е архитектонски интересен акцент, а е многу пријатен за око дури и за клиенти кои не се љубители на бои и експериментирање. – Разговор со Space Drafts Studio од Србија

Space drafts studio е младо интерактивно мултидисциплинарно студио на српската архитектонска сцена, основано од архитектката Леа Павловиќ. Студиото се стреми кон модерни технологии и процеси на дизајнирање, како и автентични, современи резултати кои вклучуваат иновативни материјали, парчиња мебел и целокупниот амбиент. Во исто време, студиото се стреми кон голема креативност, која создава особено креативни простори дури и од наједноставните елементи.

РАЗМИСЛИ ЗА ГРАДОТ

На неверојатен начин се испреплетени елементите на модерното со традиционалното градејќи еден вид на хармонија, не обидувајќи се да се натпреваруваат меѓусебно – Разговор со Елена која е на патување во Јапонија

Елена Зареска студира архитектура на Архитектонскиот Факултет во Скопје. Таа од детство го има развивано интересот кон Јапонската култура, архитектура, анимација, книжевност и уметничката сцена. Нејзиниот татко ги завршил своите магистерски студии во 90тите во Јапонија, па така дополнително имала влијание преку неговите прикаски за време на растењето. Разговаравме малку со нејзе околу Јапонија и еве што ни кажа…

РАЗМИСЛИ ЗА ГРАДОТ

Трансформативното влијание на спортските простори на отворено врз нашиот град

Нашиот град е раздвижен од живот и не е тајна дека сите ние се стремиме да одржуваме поздрав начин на живот. Меѓутоа, среде бетонската џунгла, честопати копнееме по освежувачките отворени и зелените површини. Тоа е местото каде што спортските сали на отворено влегуваат во игра. Овие фитнес центри на отворено никнуваат низ градот, носејќи бројни придобивки не само за поединци, туку и за нашиот град како целина.

РАЗМИСЛИ ЗА ГРАДОТ

Како учиме да го сакаме центарот на градот Скопје

Сите ние кои што сме родени, пораснати, образовани и дел од нас и работиме во Скопје, сме се нашле себеси во даден момент од животот на раскрсница, поставувајќи си го следното прашање : Да го напуштиме овој град или да му дадеме уште една шанса? За време на поминување на повеќе вакви раскрсници низ текот на животот, се бориме во константно наоѓање позитивни аспекти од нашиот град. Тежнеејќи кон скриената убавина, среќа и задоволство, почнавме да гледаме убавина и во навидум несовршените аспекти на нашиот град како: дупки на улица, дупки на фасада, нервозни возачи, недоволни пешачки патеки,… Во овој текст решивме да напишеме како ние почнавме да го романтизираме нашиот град, Скопје.

РАЗМИСЛИ ЗА ГРАДОТ

Романтизирање на нашиот град Скопје

Сите ние кои што сме родени, пораснати, образовани и дел од нас и работиме во Скопје, сме се нашле себеси во даден момент од животот на раскрсница, поставувајќи си го следното прашање : Да го напуштиме овој град или да му дадеме уште една шанса? За време на поминување на повеќе вакви раскрсници низ текот на животот, се бориме во константно наоѓање позитивни аспекти од нашиот град. Тежнеејќи кон скриената убавина, среќа и задоволство, почнавме да гледаме убавина и во навидум несовршените аспекти на нашиот град како: дупки на улица, дупки на фасада, нервозни возачи, недоволни пешачки патеки,… Во овој текст решивме да напишеме како ние почнавме да го романтизираме нашиот град, Скопје.

obuki

Како да го користиш Photoshop за уредување на основи?

Основите и урбанистичките планови се примарни цртежи во прикажувањето на еден архитектонски проект. Додека урбанистичките планови ја прикажуваат поставеноста на објектот во поширока смисла, како и односот на објектот со […]

obuki

Како да најдеш работа во странство?

МЕЛЕЕМ организира интензивна 6 часовна обука на тема: Како да најдеш работа или клиенти во странство? Опис: 6 часовна обука поделена во 2 дена  Термин: 16ти и 23ви Март 2024 (сабота)10-13 часот […]

Uncategorized

Архи разговори 1

Датум на одржување : 9ти Јуни 2023Локација : Europe House SkopjeВреме на одржување: 18-22 часотТип на настан: Презентација и дискусијаБрој на места: 60 Манифесто на настанот ,,Нашиот град низ минатите […]

Workshops

Препознаени јавни простори во Скопје

Previous Next Пешачка патека, пазарче тафталиџе Општина: КарпошГрад: СкопјеТип: Пешачка патекаСостојба: Лоша Пешачка/колска патека, позади грчка амбасада Општина: ЦентарГрад: СкопјеТип: Комбинирана: Пешачка/Колска патекаСостојба: Лоша мал парк, машинси факултет Општина: КарпошГрад: […]

obuki

КАКО ДА ПОБЕДИТЕ НА ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН АРХИТЕКТОНСКИ КОНКУРС

Архитектонските конкурси се дел од професијата на архитектите и тие им даваат можност на архитектите да истражуваат, да се унапредуваат и да ги поместуваат границите во архитектурата. Интернационалните конкурси претставуваат поле на натпревар помеѓу архитекти од целиот свет. Во моментов има активни околу 100тина архитектонски конкурси. Многу од нив обработуваат актуелни светски теми, како и подетални регионални или локални теми. Активни се и многу студентски конкурси кои што претставуваат одлична потпора за почеток и надградување на вашето портфолио, но и искуство. 

Architalks на српском

„Себе бих представио као страственог заљубљеника „искрене архитектуре” на свим њеним нивоима”-Интервју са Стеван Ђекић

Реците нам колико дуго сте радили на пројекту и који део вам је био најизазовнији? Израда дипломског рада предвиђена је кроз један семестар у завршној школској години. Завршни семестар од […]

Architalks на македонски

,,Сметам дека сопственото надоградување е еден од клучните моменти за успех. ” – Интервју со Борјана Арсеновска

Интервју со Борјана арсеновска Кажи ни нешто повеќе за себе, со што се занимаваш, кои се твоите интереси? Се занимавам со дизајн на мебел и ентериер како и графичкиот дизајн. […]

Architalks на српском

,,Нешто што ме највише мотивише је константан развој у свакој области.” – Интервју сa Јованом Јаневском

ИНТЕРВЈУ СА ЈОВАНОМ ЈАНЕВСКОМ Реци нам нешто више о себи, чиме се бавиш, која су твоја интересовања? Ове године завршавам студије архитектуре, а до тада сам посвећена изради мастер пројекта. […]

Architalks на македонски

,,Отсекогаш и се восхитував на архитектурата и бев одлучна во тоа што сакам да биде мојата идна професија.” – Интервју со Деспина Јулоска

Интервју со деспина јулоска Кажи ни нешто повеќе за себе, со што се занимаваш? Отсекогаш и се восхитував на архитектурата и бев одлучна во тоа што сакам да биде мојата […]

Architalks на српском

,,Амбиција ме храни… знам да сам лења када је у питању нешто што ме не занима или не испуњава… једноставно ме монотонија убија.” – Интервју са Искром Јовевском

Интервју са Искром Јовевском Реци нам нешто више о себи, чиме се бавиш, која су твоја интересовања? Студент на Архитектонском факултету у Скопљу, са положеним испитима, и у процесу сам […]

Architalks на македонски

Ме мотивира пред се знаењето кое што ќе го добијам, а потоа и успехот кој следи по него…- Саветка Атанасова

Кажи ни нешто повеќе за себе, со што се занимаваш, кои се твоите интереси? Студент на архитектура, главно моето време е ориентирано според обврските на факултет кои се доста обемни […]

Architalks на македонски

,,Неоптималноста и некреативноста на најактуелните просторни интервенирања на кои сум сведок, истовремено ме мотивира и демотивира” – Интервју со Никита Врцкоска

Интервју со Никита Врцкоска Кажи ни нешто повеќе за себе, со што се занимаваш, кои се твоите интереси? Студентка сум во трета година на Архитектонски Факултет Скопје. Што те мотивира […]

Architalks на македонски

,,Дури и кога го поминувам времето на социјалните мрежи, преферирам да гледам содржина која што би ме испровоцирала позитивно и би ме мотивирала да научам нешто повеќе.” – Интервју со Ева Ставрева

Интервју со Ева ставрева Кажи ни нешто повеќе за себе, со што се занимаваш, кои се твоите интереси? Студентка сум по Архитектура, 4та година, учам во Софија. Имам многу различни […]

Architalks на македонски

,,Мотивацијата да се надоградувам постојано е тоа што сакам да изградам успешна архитектонска кариера” – Интервју со Христина Милошеска

Интервју со Христина Милошеска Кажи ни нешто повеќе за себе, со што се занимаваш, кои се твоите интереси? Моментално сум последна година на Архитектонски факултет при Универзитетот „Св. Кирил и […]

Architalks на македонски

,,Мојата цел, не е цел, повеќе е став, да се надоградувам себе секојдневно, да го работам тоа што ме исполнува, да се инспирирам, да инспирирам други, да ја оживувам креативноста и да се фокусирам кон зацртаните работи” – Интервју со Симона Александровска

Кажи ни нешто повеќе за себе, кои се твоите интереси, кое е твоето хоби? Јас сум Симона, повеќето ќе ме поврзат со спорт, али од мала ја носам и уметноста […]

Uncategorized

Правилник за учешће у активностима које организује, суорганизује и подржава МЕЛЕЕМ Скопје

Члан 1 Овим правилником регулише се однос између Удружења МЕЕЛЕМ Скопје у коме се налази као организатор, суорганизатор и подржавалац активности и догађаја и учесника у активностима и манифестацијама. Члан […]

Architalks на македонски

„Правете прототипи, макар и од најосновните склопови на вашата структура, само така ќе добиете осет за просторноста, издржливоста и изводливоста на вашите дела.“ – Звонко Вугрешек

Звонко Вугрешек е архитект, алгоритамски дизајнер и „Digital Fabricator“ со долгогодишно искуство во повеќе компании, 5 годишен член на организацијата Design Morphine, а исто така е асистент на техничкиот фаултет во Берлин.  Звонко има изработено […]